Želim pomoći

Pomoći se može na razne načine, novcem i bez novca. Pomoći se može smiješkom, dobrom voljom, fizičkim radom, materijalom, slušanjem, razgovorom, šetnjom, šutnjom u dvoje. – Želimo pomoći – rečenica je nas u Zakladi – i to tako da nudimo i razvijamo projekte kojima upozoravamo javnost na činjenicu da tu, oko nas, žive starije osobe kojima je možda potrebna pomoć za kvalitetniji život, za veću uključenost u društvo. Želimo poticati i umrežavati pojedince i institucije u zaštiti dostojanstva, poštivanju različitosti. A vi? Za početak „prelistajte“ aktivnosti „Škola – prijatelj starijih“, „Treća mladost“ ili „Što mogu učiniti za tebe?“ i pogledajte tko i što radi. Vidite li u tim aktivnostima sebe, promociju svojih ideja ili fizičkog rada? Znate li susjeda, prijatelja, rođaka koji može pomoći? Imate li nove ideje? Želite li pomoći? Javite se na naše mail adrese ili odaberite program koji ćemo vam ponuditi na ovim stranicama i javite se onima koji ga provode. Kako god – već zbog činjenice da želite pomoći, hvala vam.

„Što mogu učiniti za tebe?“ -  pitat ćemo od ove jeseni brojne naše sugrađane treće životne dobi. Tako se, naime, zove novi program Royalove zaklade koji će se početkom školske godine 2013./2014. , najkasnije u listopadu, početi provoditi u pet osnovnih škola u Hrvatskoj. Škole su ideju programa „Što mogu učiniti za tebe?“ prilagodile svojim mogućnostima, odabrale su aktivnosti posredstvom kojih će ostvariti suradnju djece i starijih, a čiji je krajnji cilj  edukacija djece i kvalitetniji život starijih. U raznim oblicima, aktivnosti će trajati do kraja školske godine. Royalova zaklada će pomagati u provedbi programa, povezivanju svih u zajednici i svih zainteresiranih, informiranju o provedenome.

S tek nekoliko osnovnih informacija, predstavljamo vam škole i predviđene aktivnosti. Možda prepoznate mogućnost svog uključenja. Možete to učiniti dobrom idejom, nudeći pomoć svojim fizičkim radom, donirajući sredstva za rad na programima ili novac za njihovu nabavku. Pozivamo vas da se informirate, javite školama ili nama i uključite i sami s pitanjem: „Što mogu učiniti za tebe?“

 

OŠ STJEPANA RADIĆA, BRESTOVEC OREHOVIČKI – os-s.radica@kr.t-com.hr – 049/238-149

U OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom i područnoj školi u Orehovici učenici bi anketom provedenom među svojim starijim sugrađanima pokušali saznati njihove potrebe i želje. Potom bi u školi, u suradnji s nastavnicima i udrugama pokrenuli radionice za zajednički rad – informatičke, o zdravom načinu života, s područja kulture. Na radionicama bi djeca prenosila starijima svoja znanja i vještine, a stariji bi djecu učili strpljenju, prenosili iskustva i znanja, podsjećali na tradiciju. Školski knjižničar Davor Žažar zadužen je za koordinaciju i provedbu programa.

www.os-sradica-brestovec.skole.hr

 

OŠ PETAR ZRINSKI, ČABAR – os.cabar-001@skole.t-com.hr – 051/821-147

Osnovna škola Petar Zrinski iz Čabra i njezine četiri područne škole u Prezidu, Gerovu, Tršću i Plešcu, dogovorile su projekt „Od proljeća do proljeća“. Djeca i učitelji namjeravaju posjećivati bake i djedove u njihovim domovima pozivajući ih na suradnju na formiranju školskih vrtova. Njihovi sugrađani treće životne dobi će ih uputiti što i kada saditi i sijati, kako obrađivati zemlju, kako uređivati voćnjak. Djeca će uz pomoć nastavnika i roditelja, ali i ponekog bake ili djeda urediti školske vrtove i voćnjake, voditi dnevnike aktivnosti, fotodokumentirati. Na kraju, planiraju, izradit će sjetveni kalendar „Od proljeća do proljeća“. Učiteljica Ksenija Petelin najbolje će objasniti svima koje zanima, što sve škola namjerava i što joj za provedbu te namjere treba.

www.os-pzrinski-cabar.skole.hr

 

OŠ DRAŠKOVEC, DRAŠKOVEC – os.draskovec@ck.t-com.hr – 040/643-606

Baka Marija Kvakan dobro je poznata učenicima OŠ Draškovec iz Draškovca. Sudjeluje u aktivnostima škole, ali i piše pjesme i bilježi uspomene. Učiteljice i djeca namjeravaju ispuniti bakinu veliku želju – objaviti zbirku njezinih pjesama uz školski časopis Draško. Pedesetak učenika nižih i viših razreda ove osnovne škole znaju potrebe starijih, ali ih žele i dodatno istražiti: preko školskih radionica osmišljenih za zajedničko druženje (Facebook vs. licem u lice/pričaonica, moderna glazba vs. stare popijevke, digitalna fotografija vs. slike u albumu, izrada nakita vs. pletenje cekera…). Učiteljica Ivana Beti i školska knjižničarka Natalija Benko Mustač su osobe kojima se u školi možete obratiti za više informacija.

www.os-draskovec.skole.hr/

 

OŠ prof. FRANJE VIKTORA ŠIGNJARA, VIRJE – os-virje@skole.t-com.hr – 048/897-060

U OŠ prof. Franje Viktora Šignjara u Virju djeca već više od šest godina žive „malim srcem za veliko srce“ – baš tako se zove jedna od njihovih nagrađivanih aktivnosti koja se odlično uklapa u okvire „Što mogu učiniti za tebe?“. Djeca i odrasli posjećuju starije u njihovim domovima, pričaju s njima unoseći im malo veselja u svakodnevicu, obavljaju im lakše kućanske poslove, donose iz dućana nužne namirnice, daruju ih sitnim poklonima za blagdane. Detalje znaju voditeljica školske Medijske grupe Katarina Franjo i voditeljica projekta „Malo srce za veliko srce“ učiteljica Željka Ivorek.

www.os-fvsignjara-virje.skole.hr/

 

OŠ MATIJE GUPCA, ZAGREB – os-zagreb-006@skole.htnet.hr – 01/3836-571

Teško je bilo izdvojiti učenike prvih i drugih razreda OŠ Matija Gubec iz Zagreba koji će posjećivati starije u njihovim domovima ili u domu za starije na zagrebačkoj Trešnjevci – jer su željeli svi. Zato će učiteljice najprije organizirati edukacije za djecu – o starosti i starenju, o starijima, o volontiranju. Potom će u suradnji s predstavnicima Matice umirovljenika Hrvatske Grada Zagreba, posjećivati starije u njihovim životnim sredinama, ali i zvati na svoja školska događanja poput domaćinstva, dizajna, školskog vrta, zbora… Učiteljica Marija Mahalek je zadužena za provedbu programa i koordinaciju s drugim učiteljima.

www.os-mgubec.hr/