Svečana dodjela nagrada i izložba

Dodijeljene nagrade „Školama – prijateljima starijih“ te otvorena izložba fotografija.

Kako mladost vidi starost? Ili kako osnovnoškolci vide starije od sebe? Pitanje je na koje smo odgovorili na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada. Predivne fotografije koje su snimili učenici osnovnih škola, uvele su uzvanike u svijet starijih kroz dječje oči. Puna Svečana dvorana Udruženja obrtnika odisala je pozitivnom energijom. Svaki je uzvanik pri dolasku dobio vrećicu s poklonima koje su izradile vrijedne ruke učenika iz osnovnih škola „Petar Zrinski“, Čabar , Draškovec iz Draškovca i prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja.

Natječaji Royalove zaklade po kojima su se uručile nagrade su:

„Škola – prijatelj starijih: Kako se to piše?“ natječaj je organiziran povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika, 21. ožujka. Učenici iz svih škola u Hrvatskoj imali su priliku poslati svoje sastavke na temu starijih, napisane u suradnji s bakama i djedovima, tetama i susjedima, koristeći materinji jezik i sada već možda zaboravljene ili rijetko upotrebljavane riječi. Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost nagradila je 3 od prijavljenih 110 radova e-čitačem i novčanom nagradom.

Najboljima su proglašeni:

  • Tija Franović, 5. razred OŠ „Nikola Tesla“ iz Rijeke za rad „Moja teta Danica“
  • Danijel Budimir Nemec, 3. razred OŠ Josipa Ružičke iz Kočanice, Područna škola Dioš za rad „Moj djed“
  • Ivona Dorić, 7. razred OŠ Hreljin iz Hreljina za rad „Kako se piše prijateljstvo?“

„Kako vidim druge generacije“ fotografski je natječaj za pet osnovnih škola koje već surađuju na projektima i programima s Royalovom zakladom. Od pet, tri su škole zadovoljile uvjete. Iz svake je odabran po jedan najbolji rad, dok 15 odabranih fotografija čini izložbu. Nagrade su profesionalni fotoaparat te novčana nagrada.

Najboljima su proglašeni:

  • Josip Vadas, OŠ Draškovec iz Draškovca za fotografiju „Bakine pripreme za domaću juhu“
  • Nikol Petelin, OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra za fotografiju „Baka i djed na planinarenju, Risnjak
  • Veronika Golubić, OŠ prof. Franjo Viktor Šignjar iz Virja za fotografiju „Virovske bake“

U svom govoru, gospodin Ivo Bulaš, Predsjednik Zakladne uprave, naglasio je: „Ponekad su samo riječ, osmijeh, pozdrav ili stisak ruke dovoljni da se nekome obogati život. Solidarnost nas povezuje s ljudima i ljudskim potrebama i obogaćuje nas. To je cilj koji smo ovim natječajima postigli. Ako smo potaknuli nekoga na razgovor sa svojom bakom ili da djeda pogleda kroz leću fotoaparata i vidi nešto sasvim novo, – u potpunosti se isplatilo. Stoga bismo mi u Zakladi voljeli da osim nagrada koje ćete ponijeti kućama, ponesete i ovaj duh koji gajimo kroz Zakladu, te ga prenesete drugima u svojoj blizini.“

Nakon svečane dodjele uzvanici su se imali priliku upoznati uz domjenak, a nagrađeni učenici i njihovi mentori dobili su priliku razgledati Zagreb uz stručno vodstvo. Razgled Zagreba donacija je Turističke zajednice grada Zagreba, na čemu im srdačno zahvaljujemo.

Ovom dodjelom nagrada i izložbom fotografija obilježili smo Europski dan međugeneracijske solidarnosti, 29. travnja. Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost trudi se povezati generacije i promicati poštivanje i uvažavanje osoba treće životne dobi. Glavni cilj suradnje s osnovnim škola je potaknuti na odgovornost, dijalog i suradnju među generacijama te motivirati institucije i pojedince da krenu od malih i lako ostvarivih aktivnosti koje mogu učiniti puno u poboljšanju kvalitete života starijih.

Ovaj dan prepun druženja i osmijeha završit ćemo uz riječi iz pjesme „Moj djed“ učenika Danijela Budimira Nemeca iz Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Kočanice, Područna škola Dioš:

„Moj djed u mom srcu ima posebno mjesto,

zato se s njim ne svađam često.

Kada sam veseo ili tužan

uz njega mi život nikada nije ružan.

Svako dijete od svoga djeda puno naučiti može

kada se moje i njegove ruke slože.“

Fotografije, pobjedničke tekstove i priopćenje možete preuzeti na http://www.zaklada-royal.hr/dokumenti/