Susret s predstavnicima Royalove zaklade i izložba fotografija

U petak, 17. svibnja, u prostorijama Osnovne škole Draškovec održao se radni sastanak i druženje s predstavnicima Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost iz Zagreba. Osnovna škola Draškovec surađuje sa Zakladom kroz niz uspješnih projekata u kojima se nastoje povezati različite generacije, učenici i starije osobe iz zajednice. Do sada se u školi provodio nagrađeni projekt “Lajkam starije”, a nedavno su pohvaljeni i za prijavljeni projekt „Nauči me, naučit ću te“.

Predsjednik Zaklade Ivo Bulaš podsjetio je prisutne na misiju i viziju koja se ostvaruje kroz suradnju sa školama diljem Hrvatske. Direktorica projekata Vesna Širanović istaknula je dosadašnja dostignuća tijekom suradnje s Osnovnom školom Draškovec te iznijela nove planove i ideje. Sastanku je nazočio i gradonačelnik Grada Preloga koji je pojasnio kako se o starijim osobama s područja Grada vodi posebna briga te njeguje pozitivan stav prema starenju. Predstavnice školskih volontera, Paula Petrić i Ela Horvatić prisutnima su prezentirale svoja iskustva u suradnji sa starijim osobama te planove koje će dijelom ostvariti kroz popularni školski list Draško.

Nakon službenog dijela sastanka, svojim nastupom oduševila je baka Marija Kvakan - pjesnikinja iz Draškovca. Redala je pjesme o staroj majci, napuštenoj djeci, prekrasnom Međimurju i kupnji “vure”, a sve su popraćene gromoglasnim pljeskom. Na sastanku je zaključeno da se Osnovna škola Draškovec ističe svojim pozitivnim primjerom, rado uključuje starije osobe u svoj rad te uspješno provodi cijeli niz projekata. Ravnateljica škole Margit Mirić primila je čestitke za trud i poticanje suradnje među različitim generacijama, a predstavnici Zaklade obećali su financijski potpomognuti realiziranje projekta “Što mogu učiniti za tebe?” koji se trenutno provodi u ovoj školi.

Povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, Royalova zaklada zajedno sa Zborom fotoreportera Hrvatske osmislila je i provela natječaj među profesionalnim fotoreporterima pod imenom “Treća mladost”. Tema natječaja bila je starost i starenje, kako ju vide pojedinci, fotoreporteri okom svojih kamera. Stručni žiri je odabrao petnaest najboljih fotografija za „putujuću izložbu“. Budući da Osnovna škola Draškovec već tradicionalno njeguje suradnju sa starijim osobama, putujuća izložba stigla je do njihovih školskih hodnika.

d5
Izložbu je postavio predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske - Igor Nobilo. Tom prilikom održao je predavanje i radionicu sa zainteresiranim učenicima. Na radionici se govorilo o povijesti fotografije, načinima fotografiranja, perspektivama te razlikama između umjetničke i novinske fotografije. Učenicima je na primjerima pojašnjeno kako prepoznati kvalitetnu fotografiju, a nisu izostali ni profesionalni savjeti za savršenu “fotku”. Ti su savjeti posebno oduševili učenike iz školske novinarske skupine.

Putujuća izložba “Treća mladost” može se razgledati u razdoblju od 17. do 24. svibnja u prostorijama naše škole ili on-line – u fotogaleriji školske internetske stranice. (Natalija Benko Mustač)

d4

http://www.emedjimurje.hr/skolski-kutak/susret-s-predstavnicima-royalove-zaklade-i-izlozba-fotografija