Treća mladost

Tema natječaja raspisanog u 2012. godini bila je starost – kako ju vide profesionalni fotoreporteri okom svojih objektiva. Petnaest odabranih, od ukupno kandidiranih 249 fotografija 39 fotoreportera, uskoro je postalo putujuća izložba po većim gradovima u Hrvatskoj. Prvonagrađena, baka Ivka, zvana Cura, postala je poznata široj javnosti. Izložba u 2013. godini godine seli u osnovnoškolske hodnike i dvorane, a slijedi ju predavanje o fotografiji. Priča o pogledu na starost se nastavlja, sada očima djece. Tko će napraviti bolju fotografiju svoje „Cure“, svojih bake ili djeda, svojih starijih sugrađana?

Zaključen fotografski natječaj „Kako vidim druge generacije“

Posted by on 18.03.2014 in Za treću mladost | 0 comments

Natječaj raspisan za pet škola koje s Royalovom zakladom surađuju na programu „Što mogu učiniti za tebe?“ i „Treća mladost“, dobili su priliku prijaviti svoje fotografske radove na temu „Kako vidim druge generacije“. Cilj ovog fotografskog natječaja, organiziranog za osnovne škole u kojima je bila izložba Treća mladost te predavanja našeg suradnika Igora Nobila, bilo je potaknuti učenike osnovnih škola da kroz medij fotografije zabilježe druge generacije u njihovom okruženju, da promišljaju o drugim generacijama, motivirati ih na korištenje vizualnih tehnika kao što je fotografija.

Od pet škola koje su imale pravo sudjelovanja, tri su zadovoljile sve uvjete natječaja, ulaze u obzir za odabir za nagrade. Naš žiri pažljivo će pregledati sve fotografije, odabrati najbolje, koje će time dobiti mogućnost sudjelovanja na izložbi fotografija.

Fotografski natječaj za pet osnovnih škola

Posted by on 14.01.2014 in za javne pozive, Za treću mladost | 0 comments

Međugeneracijska solidarnost moguća je i posredstvom fotografija. Dokazali su to profesionalni fotografi čija je izložba Treća mladost najprije obilazila gradove, potom škole gdje se uz uživanje u izložbi učilo o fotografiji i njenom korištenju u svakodnevnom životu. Sve priče, fotografe, gradove, škole i učenike, potaknula je, ujedinila i povezala Royalova zaklada koja je odlučila proširiti svoj fotografski natječaj na učenike pod imenom „Kako vidim druge generacije“.
Cilj fotografskog natječaja, organiziranog za osnovne škole u kojima je bila izložba Treća mladost, navesti je učenike da kroz medij fotografije zabilježe druge generacije u njihovom okruženju. Natjecanje će potaknuti učenike na promišljanje o drugim generacijama te ih motivirati na korištenje lako dostupnih vizualnih tehnika. Kako je neizostavan dio zadatka komunikacija i interakcija sa starijim generacijama, i stariji će sa svoje strane primijetiti interes mlađih, čime se otvara put za bolje razumijevanje svakodnevnih međusobnih potreba.
Odabirom radova koji najbolje služe cilju natječaja organizirat će se njihova promocija, nagrade i izložbe.
A ostali? Za početak, pridružite nam se svojim radovima i komentarima na „Mjestu za vas“ .

(more…)

Virovski školarci obilježili Međunarodni dan volontera

Posted by on 05.12.2013 in Za treću mladost | 0 comments

Svečano i humanitarno obilježen je ovogodišnji Međunarodni dan volontera u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja, malog mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kao sudionici programa Royalove zaklade „Što mogu učiniti za tebe?“, nastavnici i učenici su taj dan posvetili osobama treće životne dobi.

večani program započeo je već 3. prosinca 2013. u školskoj glazbenoj dvorani. Tom su prigodom domaćini razmijenili iskustva u volonterskom radu s članovima Udruge umirovljenika Virje, virovske podružnice Hrvatskog društva za osteoporozu i s predstavnicima Royalove zaklade. Dvorana je bila prepuna učenika svih uzrasta i gostiju, od roditelja, djedova i baka, do predstavnika općine Virje. Svi su s velikim zanimanjem popratili otvorenje izložbe fotografija „Treća mladost“ u zajedničkoj organizaciji Royalove zaklade i Zbora fotoreportera Hrvatske. Fotografije s prizorima iz svakodnevnog života starijih osoba, čiji su autori ponajbolji i višestruko nagrađivani fotoreporteri iz cijele Hrvatske, izvješeni su na zidovima škole i moći će se pogledati do petka, 13. prosinca 2013. godine. (more…)