Škola – prijatelj starijih

Postoje li u Hrvatskoj škole – prijatelji starijih? Na koji se način osnovnoškolci i njihovi učitelji zauzimaju za potrebe starijih, kako se odnose prema njima, što čine da im podignu kvalitetu života? Javnim pozivom, koji svake godine dobiva novo ime u nastavku, pa je u 2013. godini nazvan „Nauči me, naučit ću te!“, školama smo poručili: javite se, a mi ćemo nagraditi vaš trud i nastojati proširiti vašu priču i u druge sredine. Biti „Škola – prijatelj starijih“ znači biti bez predrasuda, biti onaj koji zna i koji razumije, biti human. Biti „Škola – prijatelj starijih“ znači biti „in“.

„Kako se to piše?“ – počelo ocjenjivanje pristiglih radova

Posted by on 18.03.2014 in Za škola prijatelj | 0 comments

Natječaj Royalove zaklade „Škola – prijatelj starijih: Kako se to piše?“, raspisan za sve osnove škole u Hrvatskoj, službeno je zaključen te je ušao u svoju drugu fazu žiriranja. Čak 110 radova pristiglo je na našu adresu i pokazalo da postoji velik interes za ovakva natjecanja. Koverte su stizale iz svih krajeva Hrvatske, a mi smo imali izrazito težak zadatak ocijeniti radove te ih proslijediti dalje našem stručnom žiriju na završno čitanje i komentare. Zahvaljujemo svim osnovnim školama koje su se prijavile te im želimo sreću.

Podsjećamo, tema ovogodišnjeg natječaja je poticanje na osmišljavanje i pisanje teksta o osobama treće životne dobi. U skladu s Međunarodnim danom materinjeg jezika, 21. veljače, posebno smo poticali mlade natjecatelje da svoj rad napišu uz pomoć starijih koji će ih naučiti pokoju novu riječ ili izraz iz svoga kraja, a koji je novim generacijama nepoznat ili je na rubu izumiranja. Prijavljene škole natječu se za nagradu u iznosu do 5.000 kuna, a uz novčanu nagradu autori najbolja tri sastavka dobiti će i e-čitač.

Dobitnici nagrada biti će objavljeni u travnju.

Dani kruha za starije u OŠ Trenkovo

Posted by on 30.10.2013 in Za škola prijatelj | 0 comments

Dane kruha obilježavaju mnoge osnovne škole u Hrvatskoj, a učenici i nastavnici iz Osnovne škole Trenkovo iz Požeško-slavonske županije taj su jesenski blagdan obilježili priredbom i druženjem sa štićenicima obližnjeg Doma umirovljenika Velika. U priredbi je sudjelovao Školski tamburaški orkestar i učenici razredne nastave. Recitiralo se, pjevalo, sviralo, kušalo domaće pekarske proizvode… Bilo je veselo, što potvrđuju i fotografije!

Ova je priredba samo jedna u nizu aktivnosti u sklopu volonterskog projekta sa starijim osobama koji je trenkovačka škola započela u 2012. godini. Vrijednost tog projekta prepoznala je i Royalova zaklada  te je Osnovnoj školi Trenkovo na svom natječaju “Škola – prijatelj starijih: Nauči me, naučit u te!” dodijelila treće mjesto i novčanu nagradu.