Naši programi

                             „Što mogu učiniti za tebe?“

„Što mogu učiniti za tebe?“ pitanje je socijalne osjetljivosti, potrebe uzajamnog pomaganja, želje za promicanjem općeg dobra. Kad ga postavi pojedinac ili institucija starijoj osobi, već samim upitom čini pomake u kvaliteti njenog življenja. Kad ga postavi starija osoba, otvaraju joj se mogućnosti da iskaže vještine, znanja i kreativnost koje posjeduje, pruža se prilika da aktivno sudjeluje u životu zajednice. „Što mogu učiniti za tebe?“ zajedno s osnovnim školama pitamo od jeseni 2013. godine.

 

                                       „Treća mladost“

„Treća mladost“ Tema natječaja raspisanog u 2012. godini bila je starost – kako ju vide profesionalni fotoreporteri okom svojih objektiva. Petnaest odabranih, od ukupno kandidiranih 249 fotografija 39 fotoreportera, uskoro je postalo putujuća izložba po većim gradovima u Hrvatskoj. Prvonagrađena, baka Ivka, zvana Cura, postala je poznata široj javnosti. Izložba u 2013. godini godine seli u osnovnoškolske hodnike i dvorane, a slijedi ju predavanje o fotografiji. Priča o pogledu na starost se nastavlja, sada očima djece. Tko će napraviti bolju fotografiju svoje „Cure“, svojih bake ili djeda, svojih starijih sugrađana?

 

                                     „Škola – prijatelj starijih“

Postoje li u Hrvatskoj škole – prijatelji starijih? Na koji se način osnovnoškolci i njihovi učitelji zauzimaju za potrebe starijih, kako se odnose prema njima, što čine da im podignu kvalitetu života? Javnim pozivom, koji svake godine dobiva novo ime u nastavku, pa je u 2013. godini nazvan „Nauči me, naučit ću te!“, školama smo poručili: javite se, a mi ćemo nagraditi vaš trud i nastojati proširiti vašu priču i u druge sredine. Biti „Škola – prijatelj starijih“ znači biti bez predrasuda, biti onaj koji zna i koji razumije, biti human. Biti „Škola – prijatelj starijih“ znači biti „in“.