Počele pripreme za provedbu programa

„Što mogu učiniti za tebe?“ naziv je programa koji je Royalova zaklada pokrenula u 2013. godini, a nastavit će se provoditi i iduće godine u odabranim osnovnim školama u Hrvatskoj. Zahvaljujući dosadašnjim izuzetnim aktivnostima usmjerenih prema starijim osobama prema odabiru Royalove zaklade, dosad je šest osnovnih škola u Hrvatskoj ušlo u uži krug za njegovu provedbu. To su OŠ prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja, OŠ Matije Gupca iz Zagreba, OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, OŠ Petar Zrinski iz Čabra, OŠ Draškovec i Područna škola Saborsko. Od  ožujka do svibnja  2013. godine održavaju se inicijalni sastanci između  predstavnika Royalove zaklade i navedenih škola vezano uz prve korake zajedničkog rada, a do jeseni bi najmanje pet osnovnih škola trebalo potpisati Ugovor o suradnji.

OS__Knezija3Smisao programa je poboljšanje kvalitete života starijih osoba kroz međugeneracijsku solidarnost, razvijanje socijalne osjetljivosti kod učenika za one koji su „drugi i drukčiji“, ukazivanje na potrebu uzajamnog pomaganja, na vrijednost i značaj volonterskih aktivnosti usmjerenih dobrobiti šire društvene zajednice.

Program obuhvaća pružanje usluga starijim osobama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti – primjerice, pomoć pri održavanju higijene kućanstva ili okoliša, u sitnim popravcima, nabavci i dostavi svakodnevnih potrepština, pomoć pri obilasku ili kontaktiranju liječnika i ljekarne, zajedničke šetnje, zajedničko čitanje dnevnog tiska, zajedničke radionice, razgovori i slično.  Sudjelovat će učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, njihovi učitelji i roditelji, ravnatelji, udruge starijih osoba, centri za socijalnu skrb, predstavnici lokalnih zajednica te svi ostali koji su voljni uložiti dio svog slobodnog vremena, kreativnosti, znanja i iskustva namijeniti volonterskim aktivnostima. Mlađi sudionici će potaknuti starije osobe da se samovoljno aktiviraju te također doprinesu zadovoljavanju različitih potreba zajednice u kojoj žive, primjerice u obavljanju sitnih popravaka u školi, pisanju školskih zadaća s učenicima, pomoći pri učenju, prenošenju vlastitih  znanja o kulturi i običajima, pomoći u organiziranju svečanosti u zajednici i slično.
OS__Knezija5U toj priči, u kojoj svi daju i svi primaju, Royalova zaklada bit će centralno mjesto koje će povezivati sve zainteresirane strane. Zaklada će, po potrebi, pomagati sudionicima u pokrivanju mogućih troškova obavljanja određenih aktivnosti i usluga.