Osnovna škola iz Virja: Ponosni smo!

Povodom gostovanja učiteljice Željke Ivorek na nedavno održanoj svečanosti proglašenja pobjednika natječaja „Škola prijatelj starijih: lajkam starije“, ovih je dana na adresu Royalove zaklade sasvim neočekivano stiglo dirljivo pismo Medijske skupine i učenika 4.b razreda Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja. Na pismu je prekrasan dječji crtež koji prikazuje posjet učenika osamljenoj baki, uz popratni tekst ispisan urednim rukopisom jednog osnovnoškolca ili osnovnoškolke:

„Naša učiteljica vratila se sretna iz Zagreba. Nije se izgubila u velikom gradu. Mi smo je nestrpljivo čekali. Jako smo ponosni da smo među devet najboljih škola u našoj domovini. I dalje se družimo s našim osamljenim bakicama. One nam se jako vesele. Od njih puno možemo naučiti. Ovih dana baka Franca nas je naučila lijepe starinske igre koje se igramo za vrijeme odmora. Hvala Vam na svemu.“

Podsjećamo da je, prema Odluci odbora za dodjelu nagrada, ova osnovna škola s vlastitim projektom prema starijima „Malo srce za veliko srce“ ušla u uži krug za dodjelu novčanih nagrada. Uz podršku ravnateljice Marice Cik Adaković , učiteljice Željka Ivorek i Katarine Franjo, učenici tri niža razreda i Medijska grupa viših razreda još od 2009. godine kontinuirano provode i razvijaju samostalno osmišljene volonterske humanitarne akcije u koje su utkali brigu i pažnju za stare i osamljene mještane Virja. Često ih puta uzimaju kao svoj uzor i izvor tradicijskih i kulturnih vrijednosti svoga kraja, što su zabilježili u svojim dokumentarnim filmovima, glazbenim spotovima, učeničkim sastavcima i člancima u školskom listu.