Objavljeni pobjednici natječaja “Treća mladost”

U rujnu 2012. u Novinarskom domu predstavljena je izložba fotografija pod nazivom “Treća mladost” u organizaciji  Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost i Zbora fotoreportera Hrvatske. Izložba je organizirana povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Predstavljeno je 15 fotografija od kojih su novčano nagrađene tri najbolje. Novčane nagrade financirao je nagradni fond Royalove zaklade.

Fotografije su izabrane putem natječaja na koji je pristiglo ukupno 249 fotografija od 39 profesionalnih fotografa. Prvo mjesto osvojio je slobodni fotograf Mario Periša. Pobjednička fotografija u prvom planu pokazuje baku Ivku, od milja zvanu Cura, a u pozadini se nalaze njene dvije nećakinje. Drugo mjesto osvojio je fotoreporter dnevnika Zadarski list, Fabio Šimićev s fotografijom starije gospođe koja uživa u turističkoj vožnji između otoka Paga i Raba. Treće mjesto osvojio je fotograf agencije Cropix, Dragan Matić. Nagrađena fotografija prikazuje umirovljenog 66 godišnjeg plesača, kralja plesnih podija i akrobatskog rock’n'rollera, Tomislava Tolpu kako izvodi svoj poznati skok. Nagrade i priznanja uručila je upraviteljica Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost, Iva Radušić.

Pobjedničke i izložene fotografije odabrali su Ratko Mavar, fotograf – samostalni umjetnik, Maja Strgar Kurečić, docentica na Katedri za reprodukcijsku fotografiju na zagrebačkom Grafičkom fakultetu te Sanja Glas Sambolec, predstavnica Royala.

Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost pružila je priliku profesionalnim fotoreporterima da autorskim fotografijama pokažu i afirmiraju mudrost, vitalnost, životno veselje i solidarnost između starijih osoba i mlađih generacija. Fotografije prikazuju nježnost, toplinu i ljubav prema osobama treće životne dobi.

Izložba je u Novinarskom domu otvorena do kraja rujna, te će zatim biti prikazana u dvorani Lisinski 1. listopada na proslavi Međunarodnog dana starijih.