Video

Gostovanje u emisiji Treća dob

Posted by on 26.03.2014 in Za drugi o nama-video | 0 comments

Na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, 17. veljače 2014. u emisiji Treća dob, gostovala je Vesna Širanović iz Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost. Urednica i voditeljica emisije Anita Hrstić ugostila je, uz našu Vesnu Širanović, i prof. dr. sc. Mirjanu Krizmanić, poznatu znanstvenicu i autoricu nekoliko bestselera iz područja psihologije. Tema emisije je „Međugeneracijska solidarnost“.

Trenkovačka škola aktivno uključena u projekte sa starijima

Posted by on 19.06.2013 in Za drugi o nama-video | 0 comments

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Trenkova, zahvaljujući kvalitetnim i raznovrsnim volonterskim programima koje provode sa starijima, osvojila je treću novčanu nagradu na natječaju Royalove zaklade pod nazivom „Škola prijatelj starijih: nauči me, naučit ću te.“ Cilj projekta je rušenje predrasuda o starenju i povezivanje osnovnoškolaca s osobama treće životne dobi.

Ne čekajući rezultate natječaja, škola je odmah nakon raspisanog javnog poziva krenula u provedbu tog međugeneracijskog projekta, u sklopu kojega su svojim mještanima predstavili brojne radionice u kojima učenici i stariji razmjenjuju moderna i tradicionalna znanja, pa su tako primjerice stariji prezentirali kako se pleše zumba i koristi računalo, a učenici i učenice usvojene vještine iz lončarstva, pletenja i izrade tradicionalnih kolača. U sve su aktivnosti uključeni korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Velika, članovi Planinarskog društva Mališćak iz Velike, umirovljeni djelatnici škole i umirovljenici s područja lokalne zajednice. (more…)

Valentinovo za starije u OŠ Draškovec

Posted by on 13.06.2013 in Za drugi o nama-video | 0 comments

Na 1. programu HRVATSKOG RADIJA, u emisiji IMAM IDEJU, na Valentinovo 2013. godine emitiran je prilog o priredbi OŠ Draškovec, na kojoj je – između ostalog – prezentiran i  program ŠKOLA – PRIJATELJ STARIJIH: LAJKAM STARIJE. Tu manifestaciju osmislila je ravnateljica Margit Mirić i već je treću godinu zaredom posvećuju starijim sumještanima, pa je OŠ Draškovec već poznata u svojoj lokalnoj zajednici kao centar zbivanja u tom malome mjestu, spajajući različitosti, kao što i suradnja između djece i starijih.

U emisiji se osobno predstavila 86-godišnja baka Marija koja je vesela osoba, voli pjevati i plesati i piše lijepe međimurske pjesme  ali ih  prije nije imala s kime podijeliti, a sada ih već drugu godinu zaredom napamet recitira djeci u OŠ Draškovec. Baka Marija je dosad napisala 42 pjesme i ravnateljica Margit Mirić ima želju da OŠ Draškovec bude izdavač zbirke bakinih pjesama.

Također se predstavila učiteljica razredne nastave u mirovini koja se rado odazvala na priredbu i djeci čitala vlastite dječje stihove, te djeca iz OŠ Prelog koja već drugu godinu zaredom redovito posjećuju Dom za starije i nemoćne Prelog (voditeljica je učiteljica Silvija Kosec), uveseljavajući ih svojim pjevačkim nastupima, poklanjajući im ukrase i male poklone koje sami izrađuju. (more…)

Lajkam starije: Škola iz Saborskog u Dobro jutro, Hrvatska

Posted by on 06.11.2012 in Za drugi o nama-video | 0 comments

Kako je osnovna škola iz Saborskog pobijedila na natjecaju “Škola – prijatelj starijih: Lajkam starije” emitirano je u jutrošnjem prilogu „Dobro jutro, Hrvatska“ na Hrvatskoj televiziji.