Dodjela nagrada osnovnim školama za volontiranje sa starijima

Povodom 29. travnja, Europskog dana solidarnosti među generacijama, u Velikoj dvorani Udruženja obrtnika u Zagrebu dodijeljene su nagrade osnovnim školama, pobjednicama natječaja „Škola – prijatelj starijih: Nauči me, naučit ću te”.

Na natječaj koji je raspisala Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnostprijavilo se 69 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Među njima novčano su nagrađeneOsnovna škola Sirač iz Sirača, Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog i Osnovna škola Vladimir Nazor iz Trenkova. Te škole, prema ocjeni Komisije, osmišljavaju i provode izvrsne volonterske programe u kojima učenici sudjeluju u razmjeni iskustava, znanja i vještina s osobama treće životne dobi. Cilj natječaja je razvijanje socijalne osjetljivosti najmlađih za osobe treće životne dobi i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

Prvonagrađena, Osnovna škola Sirač iz Sirača, provodi niz akcija u koje su uključili osobe treće životne dobi – od uređenja okoliša škole do organiziranih humanitarnih posjeta siromašnim i nemoćnim starijim osobama. Osmislili su projekt „Dječje igre i igračke otete zaboravu vremena“ prema ideji umirovljene nastavnice. Ona je uočila da se učenici u slobodno vrijeme ne igraju skrivača, lovice, školice, kmečkanja i ostalih dječjih igara koje su djeca još donedavno igrala. Iz te ideje nastale su brojne aktivnosti u kojima su se osnovnoškolci udružili s umirovljeničkom udrugom i Domom za starije i nemoćne. Školsko dvorište pretvorilo se u seosko, livade i brežuljci postali su mjesta za igru. Umirovljenici se osjećaju ispunjeni prenoseći znanja učenicima, a učenici uživaju u igranju zaboravljenih igara i izradi starih igračaka. U školski kurikulum uvrstili su teme o važnosti sudjelovanja u životu starijih osoba.

Drugonagrađena, Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, svoj je program nazvala „Zlatne godine u srcu Zagorja“. U programu sudjeluju učenici petih razreda i članovi lokalne udruge volontera „Angeljeki“. Redovito organiziraju radionice prve pomoći za svoje sumještane starije od 65 godina života, koji žive sami ili su socijalno izolirani u udaljenim seoskim domaćinstvima. Provode i druge aktivnosti u kojima starije osobe prenose svoje bogato životno iskustvo mlađim naraštajima. Učenici podučavaju starije suvremenim tehnologijama i medijima, organizirajući radionice korištenja mobitela i informatičke radionice. Snimili su dokumentarni film u kojemu bivši učenici i učitelji upoznaju današnju generaciju učenika s bogatom prošlošću škole i kraja. U razgovoru s bakama prikupili su pregršt tradicionalnih i već zaboravljenih jela te izradili kuharicu.

Trećenagrađena, Osnovna škola Vladimir Nazor iz Trenkova, u svoje je aktivnosti uključila osobe od šest do 90 godina. Glavni projekt sastoji se od tri programa: „Učimo od starijih“, „Učimo starije“ i „Učimo jedni od drugih“. U kreativnim radionicama prenose znanja i vještine predenja i pletenja vune, pečenja tradicionalnih kolača, sadnje cvijeća, izvedbe slavonskih kola i napjeva. Umirovljeni stomatolog predaje najmlađima o higijeni zubi, bivše djelatnice škole čitaju djeci lektiru ili ih poučavaju pecanju, a umirovljeni policajac o sigurnosti u prometu. Djeca uče starije osnovama rada na računalu, plesanju zumbe, upoznaju ih s uporabom mikroskopa. Mlađi i stariji provode slobodno vrijeme u brojnim zajedničkim sadržajima: igraju društvene igre, proslavljaju rođendane, odlaze na izlete i organiziraju sportske igre prilagođene starijoj generaciji.

Primljene novčane nagrade škole će utrošiti za nastavak aktivnosti s osobama treće životne dobi, kako bi pridonijeli boljoj kvaliteta života starijih. Nagrađene osnovne škole vlastitim su projektima već dale doprinos afirmaciji i većoj integraciji osoba treće životne dobi u društvo te će nastaviti djelima pokazivati pravu međugeneracijska solidarnost.